НАЙ-НОВИ ПРОЕКТИ:
news more
Some LogoЕМПИЕМ Инженеринг ООД е създадена през 2001 от професионалисти в изграждането на комплексни индустриални решения в областта на индустриалния инженеринг.Реално фирмата оперира още от 1993 с основен бизнес внос и дистрибуция на неръждаеми метали и разнообразни изделия от тях.

Регистрирането на ЕМПИЕМ Инженеринг ООД е обусловено от необходимостта да се обединят вноса и дустрибуцията на неръждаемите стомани и изделия от тях с производството на разнообразни изделия и модули, както и предоставяне на цели комплексни решения на крайни клиенти: международни и български фирми, приватизирали и съществуващи предприятия.
Какво е „неръждаема стомана“?
В металургията неръждаема стомана, също позната като инокс (от френски inoxydable), означава стоманена сплав с минимум съдържание на 11% хром от общата маса. Неръждаемата стомана не става на петна, трудно се поддава на корозия и не ръждясва толкова лесно, както обикновената стомана. Правилното наименование е стомана устойчива на корозия, тъй като при определени условия, корозията може да се появи. Поради специфичните си механични, физични и чисто естетични свойства, неръждаемата стомана става все по предпочитан материал за редица приложения.
Класификация на неръждаемата стомана.....
*Аустенитните сплави на неръждаемата стомана (AISI 304, 321, 316, 316Ti) съдържат желязо (Fe), хром (Cr ? 16,5%), никел (Ni) и/или Mn, C, N. Не може да бъде закалена, закалява при студена обработка ( огъване, рязане ), немагнитна.
*Феритната сплав на неръждаема стомана съдържа 10,5-30% Cr, C?0,08%, има лоша заваряемост, склонност към МКК и окрехкостяване в ЗТВ, не може да бъде закалена, магнитна.
*Мартензитна сплав на неръждаема стомана съдържа 11-17% Cr, 3-6% Ni, C?1,0%. Може да бъде закалена, високоякостна, магнитна, трудна за заваряване при С > 0,20%.
Научни изследвания и открития...
През 1904 г. Леон Guillet публикувано е изследване на сплави която днес е известна като 410, 420, 442, 446 и 440-C.
През 1909 г.,Giesen публикувал в Англия стандарти на хром-никел (серията 300) от неръждаема стомана.
Също така в Англия и Франция, Portevin публикувал проучвания на сплав, която днес е известна като 430 неръждаема стомана.
В Германия през 1908 г., Monnartz & Borchers открили доказателства за връзката между минималното ниво на хром (10.5%) за устойчивост на корозия, както и значението на ниско съдържание на въглерод и ролята на молибден в увеличаването на корозионна устойчивост на хлориди.